KUDING - Tai unikalus gėrimas, kuris Kinijoje geriamas ne tik kaip arbata, bet, pirmiausia, kaip sveikatą stiprinanti priemonė. Kudinas neturi neigiamų faktorių, bet gerti jį kasdien nerekomenduojama. Dviejų - trijų užpilų per savaitę pilnai pakaks, kad pagerintumėte bendrą organizmo būseną. Kudinas turi galybę unikalių savybių, kurios teigiamai veikia organizmą. Tai - ne tušti žodžiai, tai - praktika. Tą patį Jums pasakys bet kuris Kinijos medicinos gydytojas. Kudinas pasižymi karščiavimą mažinančiomis, detoksikacinėmis, antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis ir antibakterinėmis savybėmis, normalizuoja lipidų ir angliavandenių apykaitą, normalizuoja arterinį spaudimą, gerina virškinamojo trakto sistemos veikimą. Be to, mažina vėžinių navikų susidarymo galimybę, padeda organizmui priešintis radiaciniam poveikiui. Taip pat Kudinas neįtikėtinai stipriai tonizuoja, suteikia žvalumo ir pakelia tonusą. Kudinas - viena iš labiausiai įdomių ir, be abejo, pačių naudingiausių kiniškų arbatų. Tuo pačiu, Kudinas - ne visai arbata. Taip, gamybos procesas labai panašus į arbatos gamybos procesą. Taip, jį galima nusipirkti beveik bet kurioje arbatos parduotuvėje Kinijoje. Taip, jį užplikiną taip pat, kaip ir arbatą. Bet, vis dėlto, formaliai Kudinas arbata nelaikomas. Jis gaminas iš medžio, kuris vadinasi "plačialapis bugienis", lapų. Tai neaukštas medis, kurio šakos storos ir lygios, o lapai stambūs ir stori. Būtent iš jų ir gaminamas Kudinas. Šie medžiai auga daugiau nei dešimtyje Kinijos provincijų, todėl pasakyti, jog Kudinas turi kokią nors istorinę gimtinę ar "čia jį daro geriau nei ten", negalima. Tiesiog jį gamina daugelyje Kinijos regionų ir pagal savo savybes bei kokybę jis vienodai geras. Kudin iš kinų kalbos pažodžiui verčiama kaip "karti žolė". Ir tikrai, jis pilnai atitinka šį pavadinimą. Kudinas neįtikėtinai kartus. Neįtikėtinai! Todėl, plikinant Kudiną svarbu nepersistengti. Plikinti jį reikia laikantis principo: viena "spiralė" - vienas žmogus, užpylimas turi būti trumpas, o vanduo truputėlį atvėsęs. Jei Kudiną užpilti verdančiu vandeniu, tai jau po kelių sekundžių užpilas bus toks koncentruotas, kad vargiai galėsime jo paragauti.
Vienam puodeliui reikės 3 – 5 gramų arbatžolių. Užpilama virintu, atvėsintu – iki 60 – 90° C vandeniu – kuo aukštesnės rūšies arbata – tuo vėsesniu vandeniu plikoma. Palikti 2 – 4 minutėms. Žalioji arbata gali būti užpilama kelis kartus – svarbiausia tarp užpylimų neišsausinti lapelių. Laikant ilgiau nei 5 – 7 minutes, arbata apkarsta – tai „sugadintos“ arbatos požymis.