SKRUDINTA matė - Arbata skrudinama labai panašiai kaip kavos pupelės, todėl ji turi panašų intensyvų skonį ir yra puiki alternatyva kavos mėgėjams. Nuo to arbata įgyja charakteringą kiek „pridegusį” skonį ir juodosios slyvos aromatą. Visgi šioje arbatoje yra išlikusios visos gerosios Matė arbatos savybės. Jos sudėtyje randami A, B, C, E, P ir kiti vitaminai bei elementai, kurie suteikia šiai arbatai specifinį skonį. Populiarumą ši arbata pelnė tuo, kad greitina medžiagų apykaitą, joje beveik nėra kalorijų. Matėje yra į kofeiną panašios medžiagos mateino, bet jo poveikis kitoks negu kofeino. Mateinas mažina kraujospūdį, gerina miegą, stimuliuoja centrinę nervų sistemą, suteikia energijos. Prie mateino nepriprantama. Matė arbatoje yra vitaminų C, B1 ir B2, reikalingų mineralų: fosforo, geležies, kalcio ir daugiau nei 20 amino rūgščių, teigiamai veikiančių žmogaus organizmą. Gėrime yra kofeino.
Arbatos puodeliui paruošti reikės 1 – 3 arbatinių šaukštelių arbatžolių. Užpilti šaltu vandeniu ir po 10 - 20 sekundžių jį nupilti. Po to matę užplikykite virintu, 70 – 90°C vandeniu ir palaikyti 3 – 5 min., kol pritrauks arba kol išgausite norimą arbatos intensyvumą. Plikykite tiek kartų, kol arbata nepraranda savo skonio. Vasarą šaltos arbatos mėgėjai matę arbatą geria šaltą.