MATĖ (Eko) (isp. Mate, gvar. Ka'ay) - gėrimas, gaminamas iš paruoštų ir išdžiovintų paragvajinio bugienio (isp. Yerba mate) lapų, juos užpylus karštu vandeniu. Tai nacionalinis Argentinos ir Urugvajaus gėrimas, taip pat geriamas ir Paragvajuje, Brazilijoje, Čilėje, rytų Bolivijoje, Libane, Sirijoje. 0,3-1,5 % visų matės medžiagų sudaro kofeinas, apie pusę jo jungiasi su rauginėmis medžiagomis, tad kofeinas veikia organizmą gana ilgai. Šią arbatą patartina gerti patiriantiems įtampą, greitai pavargstantiems, nesugebantiems sutelkti dėmesio, užsiimantiems aktyviu protiniu darbu žmonėms. Be to, matė slopina skrandžio jautrumą, apetitą. Matė ramina nervus ir suteikia reikalingą vitaminų kiekį. Matės sudėtyje randami A, B, C, E, P ir kiti vitaminai, daugybė mikroelementų (siera, kalis, kalcis, magnis, natris, geležis, varis ir t. t.) eterinių aliejų, taninų, gliukozės, augalinių aliejų ir kitų elementų, kurie suteikia šiai arbatai specifinį skonį. Šios arbatos sudėtyje randamas unikalus alkaloidas- mateinas. Savo poveikiu į žmogaus organizmą mateinas panašus į kofeiną, tačiau veikia daug švelniau ir neturi kofeinui būdingų pašalinių veiksnių. Matė veikia kaip stimuliatorius, įtakojantis fizinį ir psichinį žmogaus aktyvumą, gerina medžiagų apykaitą, normalizuoja kraujospūdį. Eilė tyrimų patvirtina, kad matė teigiamai veikia žmogaus imuninę sistemą. Taip pat ji gerai veikia kaip psichostimuliatorius: pagerina nuotaiką, padeda susikaupti, ramina nervus, ir padeda kenčiant nuo nemigos.
Arbatos puodeliui paruošti reikės 1 – 3 arbatinių šaukštelių arbatžolių. Užpilti šaltu vandeniu ir po 10 - 20 sekundžių jį nupilti. Po to matę užplikykite virintu, 70 – 90°C vandeniu ir palaikyti 3 – 5 min., kol pritrauks arba kol išgausite norimą arbatos intensyvumą. Plikykite tiek kartų, kol arbata nepraranda savo skonio. Vasarą šaltos arbatos mėgėjai matę arbatą geria šaltą.