KINROŽĖ / HIBISCUS / KARKADE / CARKADE - Itin populiarus gėrimas Šiaurės Afrikoje, o ypač Egipte ir Sudane. Arbata pasižymi diuretinėmis, kraujospūdį normalizuojančiomis, troškulį malšinančiomis, antiseptinėmis, valančiosiomis savybėmis. Kinrožių arbatoje gausu vitamino C, organinių rūgščių, rūgščiųjų polisacharidų, glikozidų, suteikiančių ryškiai raudoną spalvą. Malonaus aromato ir skonio rūgšti arbata, šiek tiek dvelkianti spanguolėmis, gaminama iš jamaikinės kinrožės (lot. Hibiscus sabdariffa) žiedlapių. Augalas, dar vadinamas Sudano rože arba karkade, paplitęs Šiaurės Afrikoje, Tailande, Karibų salose, Pietų Amerikoje. Kinrožių arba karkade gėrimas puikiai malšina troškulį (ypač šaltas), švelnina nervinės įtampos simptomus, valančiai veikia inkstus ir kepenis, stiprina imunitetą, saugo organizmą nuo virusinių infekcijų, arbatoje esančios veikliosios medžiagos teigiamai veikia virškinimo sistemą.
Vienam puodeliui paruošti reikės 2 – 3 gramų (1 – 2 arbatinių šaukštelių) arbatžolių, kurias reikia užplikykite virintu, 95 – 100°C vandeniu ir palaikyti 8 – 10 min., kol pritrauks arba kol išgausite norimą intensyvumą... Žolelių arbata gali turėti ir raminamąjį, ir balansuojamąjį, ir stimuliuojantį poveikį. Joje nėra kofeino – tad tai puiki alternatyva įprastai arbatai.