JUODASIS (Ripe) - dažniausiai būtent jį dauguma vadina tiesiog pueru. Tai maksimaliai (iki 6 savaičių) fermentuota arbata, kuri gali būti biri arba presuota, tačiau dauguma Kinijos gamyklų ir pirkėjų pirmenybę atiduoda būtent presuotai arbatai, ypač tie, kurie ketina savo pirkinį brandinti. Ripe Pu-Erh'as gaminamas tik nuo 1962 metų. Jo gamybos technologija buvo atrasta bandant pagaminti „seną“ arbatą pagreitintu būdu. Pu-Erh'as greitai išpopuliarėjo ir populiarėja dar labiau. Tai arbata, turinti daug sveikatinančių savybių bei suteikianti gerą savijautą, padedanti atsipalaiduoti nuo nuovargio, gerinanti virškinimą bei valanti nuo toksinų. Tačiau tai, dėl ko puerą geria žinovai ir kolekcionieriai, pirmiausia yra jo skonis, kuris, jeigu geriate geros kokybės puerą, tikrai neturi jūsų gąsdinti.
IT'S TIME FOR PU-ERH
JiShunHao (Yunnan JiShunHao Tea Co., Ltd.), pagal gamybos apimtimis, bene didžiausia Pu-Erh gamintoja Kinijoje. Tačiau už jos ribų ji nėra gerai žinoma, nors mūsų požiūriu ir nepelnytai. Mūsų subjektyvią nuomone, JiShunHao siūlo geriausią kokybės ir kainos santykį Pu-Erh arbatų rinkoje. Turėdama nuosavas arbatos plantacijas ir milžiniškus sandėlius Kunmingo apylinkėse, JiShunHao rinkai siūlo aukštos kokybės, gana ilgai išlaikytą (brandinta) Pu-Erh arbatą, už išties prieinamą kainą. Bendras visų jos gaminių bruožas, tai šiek tiek trumpesnis fermentavimas (kiek tiksliai, žinoma laikoma paslaptyje), ko pasekoje, arbatoje atsiranda aiškiai jaučiamas saldus skonis.
Vienam puodeliui reikės 3 – 5 gramų arbatžolių. Plikoma 95 – 100 °C vandeniu, paliekama pritraukti 20 – 30 sekundžių, kuo trumpiau laikoma – tuo ji bus „lengvesnė“. Pageidautina pirma karta arbatžoles nuplikyti verdančiu vandeniu ir po 10 - 15 sekundžių vandenį nupilant. Pu-Erh arbatą PRIVALU plykiti kelis kartus (4 – 9 kartus), kaskart ilginant plikymo laiką.